Tandläkarutbildning i Sverige

Hitta din tandläkarutbildning

Tycker du om mycket patientkontakt, har ett genuint intresse för människor och ge god service och kvalitet så kan tandläkaryrket vara något för dig. Tandläkar utbildningen är en utbildning på fem år och i Sverige finns den i fyra städer: Umeå, Stockholm, Göteborg och Malmö. För att bli tandläkare måste man ansöka om legitimation hos Socialstyrelsen när man har avslutat sin utbildning. Efter man har fått sin legitimation och avslutat sina två år med kliniskt arbete har man möjligheten att utbilda sig till specialist.

Som tandläkare har du både en allmänmedicinsk och teknisk kunskap. Du får lära dig om patologi, medicin och farmakologi. Du får också kunskap i biologiska ämnen som mikrobiologi, anatomi, kemi, cell och molekylärbiologi och kroppens organ. Att jobba som tandläkare innebär att man jobbar i ett team tillsammans med tandvårdspersonalen och därför ingår etik, kommunikation och teamarbete i utbildningen.

Vad gör en tandläkare?

En tandläkare undersöker sina patienter för att ställa en diagnos och bestämma vilken behandling som måste genomföras i munhålan och i käksystemet. Det är både förebyggande behandlingar till operativa ingrepp. Här är några exempel på en tandläkares arbetsuppgifter: göra rotfyllningar, laga hål i tänderna, behandla tandköttsinflammation och sjukdomar.

De flesta är anställda inom folktandvården men man kan även vara anställd i privata bolag eller kliniker. Om man bestämmer sig för att vara egen företagare kan man ha sin egen praktik. Man kan också arbeta som forskare eller lärare.

Vilka specialistinriktningar kan man välja mellan?

Om man bestämmer sig för att vidareutbilda sig till specialist kan man välja mellan åtta specialistinriktningar. De är:

  • ortodonti  (tandreglering)
  • oral protetik (proteser med mera)
  • pedodonti (barntandvård)
  • endodonti (rotbehandling)
  • bettfysiologi (besvär från käkleder och/eller tuggmuskulatur)
  • parodontologi (tandlossningssjukdomar)
  • käkkirurgi
  • odontologisk radiologi

Studera till tandläkare utomlands

Det finns många möjligeter till att studera till tandläkare utomlands. Det finns många tandläkarutbildningar inom EU/EES. Läs gärna mer på vår sida om tandläkarutbildning utomlands om du vill veta mer om tandläkarstudier utomlands.

Questions?

Leave your details and we’ll get back to you    Skip to content